Doorkijkers: het kaartspel om naar kunst te kijken

Uit onderzoek is gebleken dat bezoekers in een museum maar negen seconden naar een kunstwerk kijken. Doorkijkers geeft je de kans om langer, grondiger en anders naar een kunstwerk, schilderij en/of foto te kijken. Het is een spel om in de klas, in musea, thuis of in de openbare ruimte te spelen. Met 30 verschillende kijkopdrachten, 10 stoorzenders en 10 jokers ga je de uitdaging. Lukt het jou op door te kijken? Hoe uitdagender de vraag op de kaart hoe meer punten je krijgt. Wie wint het spel?

Uit onderzoek is gebleken dat bezoekers in een museum maar negen seconden naar een kunstwerk kijken. En vaak zelfs nog korter. Hoe lang kijk jij? Wat gebeurt er als je langer dan negen seconde naar een kunstwerk kijkt? Doorkijkers geeft je de kans om langer, grondiger en anders naar een kunstwerk, schilderij en/of foto te kijken. Het is een spel om in de klas, in musea, thuis of in de openbare ruimte te spelen. Een hele mooie aanvulling op het onderdeel kunstkijken in de eerste Herrekijker les. Via de digibord zijn via het online lesprogramma de kunstwerken toegankelijk gemaakt. De doorkijkkaarten van Doorkijkers kunnen ook zonder spelelement gebruikt worden. Als houvast bij het kunst kijken in het Herrekijker programma, in een museum, thuis, in de openbare ruimte of online. Maar zeker als spel net kleine groepjes in de klas.

Hoe uitdagender de vraag op de kaart, hoe meer punten je krijgt. Lukt het jou om door te kijken? En wat zie je dan? Doorkijkers kun je steeds opnieuw spelen met een ander kunstwerk. 

Doorkijkers kaartspel is ontwikkeld in samenwerking met Kunst Centraal Utrecht en wordt nu op 250 scholen in provincie Utrecht gebruikt.
Naar bestellen van het kaartspel
Doorkijkers kaartspel speel je door de losse kijkvragen te gebruiken bij het kijken naar een kunstwerk. Of als spel in een groep van twee tot vijf spelers. Tijdens het spel kijk je naar één kunstwerk. Trek je een doorkijkkaart? Dan beantwoord je de kijkvraag op de kaart Je scoort het aantal punten dat op jouw kaart staat. Trek je een stoorzender? Voer de opdracht uit. Helaas heb je hierdoor niet kunnen door kijken, dus geen punten verdiend. Met de jokers mag je elkaar helpen, waardoor je zelf extra punten verdient. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.
Herrekijker is een kunst- en natuur-educatief programma voor het onderwijs, musea en natuur centra wat gaat over het ontdekken van je eigen, unieke blik op je dagelijkse omgeving en het ontwikkelen van een bewuste houding ten opzichte van de dingen om je heen. Het Doorkijkers kaartspel is een spel wat je leert om te kijken naar kunst.
ACHTERGROND FOTO
Giuseppe Penone • 'Otterlo Beech'
Kroller-Muller Museum, Otterlo, Nederland
scupture, boom van brons
Klik voor
volledig beeld