Wat is Herrekijker

Kun je kijken met je oren, zien met je neus? Heb je wel eens van een boomschorsmannetje gehoord? Of het schele gezicht in een fietslamp?....

‘Herrekijker’ is een programma voor kinderen over het (her)ontdekken van de dagelijkse omgeving via zintuigen, taal en fotografie én het kennismaken met beeldende kunst. Het stimuleert het bewustzijn van de eigen omgeving, de ideeën, fantasieën, gevoelens en gedachten die je daarbij kan hebben. Het werk van kunstenaars die de vrije blik en de onderzoekende houding sinds hun kindertijd vastgehouden en vastgelegd in hun werk helpt de kinderen hierbij. Met Herrekijker ga je naar buiten om met verschillende opdrachten zoals kauwgomvlekken fotograferen, het zoeken naar een sprokkelbeest of het maken van een schaduwletter, je eigen unieke blik vast te leggen.


Producten

Herrekijker is een methode die ontwikkeld is voor het basis- en voorgezet onderwijs en wordt regelmatig op maat gemaakt voor musea of natuurcentra. Het bijbehorende boek ‘Hoor de zon’  met afbeeldingen van kunstwerken en diverse artikelen word je meegenomen in het openen van je ogen voor het bijzondere in het gewone. Het boek is ondersteunend bij het lesprogramma, maar zeker ook los de moeite waard. Het educatieve lesprogramma bestaat uit drie lessen, 30 buiten opdrachten en 70 afbeeldingen en films van kunstwerken. Dit lesprogramma kan de leerkracht geheel zelfstandig uitvoeren of in samenwerking met kunstdocenten van Herrekijker. Ook geven wij Herrekijker trainingen die als instructie voor de leerkrachten dienen en inspirerend zijn als workshop voor volwassenen.

Volg ons ook via onze facebook pagina!

Herrekijker is een kunst- en natuur-educatief programma voor het onderwijs, musea en natuur centra wat gaat over het ontdekken van je eigen, unieke blik op je dagelijkse omgeving en het ontwikkelen van een bewuste houding ten opzichte van de dingen om je heen.
ACHTERGROND FOTO
Giuseppe Penone • 'Otterlo Beech'
Kroller-Muller Museum, Otterlo, Nederland
scupture, boom van brons
Klik voor
volledig beeld