Wat is Herrekijker

Kun je kijken met je oren, zien met je neus? Heb je wel eens van een boomschorsmannetje gehoord? Of het schele gezicht in een fietslamp?....

‘Herrekijker’ is een programma voor kinderen over het (her)ontdekken van de dagelijkse omgeving via zintuigen, taal en fotografie én het kennismaken met beeldende kunst. Het stimuleert het bewustzijn van de eigen omgeving, de ideeën, fantasieën, gevoelens en gedachten die je daarbij kan hebben. Het werk van kunstenaars die de vrije blik en de onderzoekende houding sinds hun kindertijd vastgehouden en vastgelegd in hun werk helpt de kinderen hierbij. Met Herrekijker ga je naar buiten om met verschillende opdrachten zoals kauwgomvlekken fotograferen, het zoeken naar een sprokkelbeest of het maken van een schaduwletter, je eigen unieke blik vast te leggen.


Producten

Herrekijker is een programma die ontwikkeld is voor het basis- en voorgezet onderwijs en wordt regelmatig op maat gemaakt voor musea of natuurcentra. Het bijbehorende boek ‘Hoor de zon’  met afbeeldingen van kunstwerken en diverse artikelen word je meegenomen in het openen van je ogen voor het bijzondere in het gewone. Het boek is ondersteunend bij het onderwijsprogramma, maar zeker ook los de moeite waard. Maar ook het Doorkijkers spel is ondersteunend bij het kunstkijken in de klas. Het educatieve lesprogramma bestaat uit drie lessen, 30 buiten opdrachten en 70 afbeeldingen en films van kunstwerken. Dit onderwijsprogramma kan de leerkracht geheel zelfstandig uitvoeren of in samenwerking met kunstdocenten van Herrekijker. Ook geven wij Herrekijker trainingen die als instructie voor de leerkrachten dienen en inspirerend zijn als workshop voor volwassenen.

Volg ons ook via onze facebook pagina!


Doorkijkers kaartspel


Het spel om langer, grondiger en anders naar de 70 kunstwerken, foto's, schilderijen en beelden in de openbare ruimte te kijken. Een waardevolle aanvulling op het Herrekijker programma. Uit onderzoek is gebleken dat bezoekers in een museum maar negen seconden naar een kunstwerk kijken. En vaak zelfs nog korter. Hoe lang kijk jij? Wat gebeurt er als je langer dan negen seconde naar een kunstwerk kijkt?  Met het Doorkijkers kaartspel ga je de uitdaging aan! Kijk goed door, behaal de meeste punten en win! Doorkijkers spel is te gebruiken voor in de klas, in musea, thuis of in de openbare ruimte. Doorkijkers kaartspel is ontwikkeld in samenwerking met Kunst Centraal en wordt nu op 250 scholen in provincie Utrecht gebruikt.   Meer over het kaarstpel
Herrekijker is een kunst- en natuur-educatief programma voor het onderwijs, musea en natuur centra wat gaat over het ontdekken van je eigen, unieke blik op je dagelijkse omgeving en het ontwikkelen van een bewuste houding ten opzichte van de dingen om je heen. Het Doorkijkers kaartspel is een spel wat je leert om te kijken naar kunst.
ACHTERGROND FOTO
Giuseppe Penone • 'Otterlo Beech'
Kroller-Muller Museum, Otterlo, Nederland
scupture, boom van brons
Klik voor
volledig beeld