Visie

Een mens kan slechts 5 à 7 dingen tegelijk waarnemen. Dit heeft zijn nut maar ook zo zijn nadelen. Onze dagelijkse omgeving wordt hierdoor een voorspelbaar gegeven dat langs ons heen glijdt. We merken de dingen die ons inspireren of tot nadenken en fantaseren zetten, nauwelijks meer op. Een steeds doelgerichtere maatschappij met vooral economische principes vernauwt onze blik en we vergeten de ‘vrije ruimte’ in ons eigen hoofd. 

Kunst is dichterbij dan je denkt  
Als je goed kijkt zie je meer en kun je je verwonderen en bewust worden van de schoonheid van een schaduw, de kleuren van boomschors, de veranderingen van de natuur (ook in de stad!). Je eigen associaties en gedachten bij het kijken, ruiken, voelen van je dagelijkse omgeving vormgeven is iets wat ook veel kunstenaars doen. Je creëert een nieuw beeld, maakt er wat van, bedenkt nieuwe woorden of titels, en kijkt er nog eens naar.

Herre-kijken is opnieuw naar dingen kijken  
Herrekijker is een kunst- en natuur-educatief programma voor het onderwijs, musea en natuur centra wat gaat over het ontdekken van je eigen, unieke blik op je dagelijkse omgeving en het ontwikkelen van een bewuste houding ten opzichte van de dingen om je heen. Het Doorkijkers kaartspel is een spel wat je leert om te kijken naar kunst.
ACHTERGROND FOTO
Giuseppe Penone • 'Otterlo Beech'
Kroller-Muller Museum, Otterlo, Nederland
scupture, boom van brons
Klik voor
volledig beeld